controle tandzorg

Controle

Tijdens een periodieke controle onderzoekt de tandarts méér dan alleen je tanden en kiezen. Dus ook als je een kunstgebit draagt is het belangrijk om tenminste 1 keer per jaar naar de tandarts te gaan.

Wanneer heb je een controle nodig?

Het is verstandig om regelmatig je mond te laten controleren door de tandarts. Voorkomen is immers altijd beter dan genezen! Ook als je een kunstgebit draagt is het belangrijk om naar de tandarts te blijven gaan. De tandarts controleert namelijk niet alleen je tanden en kiezen, maar kijkt ook of er afwijkingen zijn aan bijvoorbeeld je tong, lippen of (wang)slijmvliezen. Zo kan de tandarts indien nodig op tijd ingrijpen of je verwijzen naar een kaakchirurg voor verder onderzoek.

U kunt zich online inschrijven!
Behandeling

Tijdens een periodieke onderzoek controleert de tandarts je tanden en kiezen op gaatjes en hij bekijkt of vullingen en kronen nog goed aansluiten. Hij meet ook de conditie van je tandvlees en bestudeert je tong, lippen en (wang)slijmvliezen op eventuele afwijkingen. Onder vullingen of kronen en tussen je tanden kijken lukt niet zonder röntgenfoto’s. Als er een behandeling nodig is, dan volgt er meestal een nieuwe afspraak. Bij Tandartsenpraktijk HEROS werken wij met een team van tandartsen, (preventie)assistente en mondhygiënisten. De tandarts kan je ook intern verwijzen voor een gebitsreiniging bij de preventieassistente of mondhygiëniste.

Voor kinderen tot 18 jaar zitten de kosten voor een periodieke controle in de basisverzekering.
Kosten

Soms is het nodig om naast een periodiek onderzoek ook foto’s te maken. Bekijk de voorbeeldrekening van een controle. De periodieke controle zit voor volwassenen niet in de basisverzekering. Vergoeding van de kosten komt uit de aanvullende tandartsverzekering.

Alternatieven

Je kan er voor kiezen om alleen naar de tandarts te gaan als je klachten hebt. Dit is niet aan te raden omdat tandbederf of parodontitis langdurig klachtenvrij kan verlopen, maar wel steeds meer schade veroorzaakt. Bespreek met je tandarts hoe vaak jij een periodieke controle nodig hebt.

Samen zorgen wij voor een gezonde lach!