Scheefstand van tanden

Als iemand bij de tandarts komt met de vraag of er iets gedaan kan worden aan de scheefstaande tanden zal de tandarts eerst onderzoek moeten doen. De tandarts kijkt dan naar de stand van de tanden boven en de stand van de tanden onder. Maar ook niet te vergeten de stand van de boventanden ten opzichte van de ondertanden.

De tandarts inspecteert de gezondheid van de tanden: veel of weinig vullingen en wel of geen aanwezigheid van kronen/bruggen. Maar er wordt ook gekeken naar bijvoorbeeld de hoeveelheid tandplak en bloedingen van het tandvlees. Want dat kan allemaal ook van invloed zijn.

U kunt zich online inschrijven!

Aan de hand van deze gegevens kan de tandarts samen met de patiënt de volgende mogelijkheden bespreken:

Orthodontie

Door middel van een beugel kan gezorgd worden dat de scheve tanden weer mooi recht komen te staan. Ook kan een beugel er vaak weer voor zorgen dat de tanden boven ten opzichte van onder beter komen te staan. Deze behandeling vergt natuurlijk tijd en geduld van de patiënt, maar is het minst schadelijk voor de tanden, omdat er niet aan tanden geslepen hoeft te worden.

Facings/schildjes

De optie waarvan veel mensen op de hoogte zijn door de media zijn facings. In de volksmond ook wel schildjes genoemd, omdat er (meestal) alleen aan de voorkant van de tand geslepen wordt. De tandarts en de patiënt kunnen dan voor 2 keuze mogelijkheden gaan;
1.    De tandarts maakt na het slijpen direct in de mond de facings met behulp van tandkleurig materiaal (composiet);
2.    De tandarts maakt na het slijpen een afdruk van de tanden en de tandtechnicus zal met composiet of met porselein de facings maken.

De tandarts zal je vertellen waarom welke facing het beste bij jouw tanden past.

Facings zijn bij scheefstand alleen mogelijk als de tanden niet te scheef staan ten opzichte van elkaar. Teveel slijpen van de tanden geeft risico’s voor de zenuw van de tand en dat is natuurlijk onomkeerbaar. Weg is weg!

Kronen

Mochten de tanden al flink gerestaureerd zijn, kan de tandarts ook kiezen voor het maken van kronen. Hierbij wordt aan alle kanten van de tand ongeveer 2mm afgehaald en kan door de tandtechnicus een kroon gemaakt worden. Door aan de ene tand iets meer te slijpen en aan de andere tand iets minder kan er een standverandering gerealiseerd worden. Voor deze optie wordt vaak gekozen als er al menig kroon aanwezig.  Ook hier geldt weer dat het alleen mogelijk is als de tanden niet te scheef staan ten opzichte van elkaar.

Natuurlijk kan er ook voor een samenspel van de verschillende opties gekozen worden. De tandarts kan een op maat gemaakt plan geven.

Samen zorgen wij voor een gezonde lach!